چگونه درس خلاقیت موسیقی را بخوانیم؟
بررسی درس خلاقیت موسیقی در کنکور هنر:
خلاقیت موسیقی از دروس بسیار مهم برای آن دسته از داوطلبانی است که قصد قبولی در زیرگروه ۵ را دارند و کسانی که خواهان رشته های آهنگسازی و نوازندگی هستند، باید درصد نسبتا بالایی در این درس داشته باشند. این بدان معنا نیست که داوطلبان سایر زیرگروه های کنکور هنر از آن غافل شوند.
از درس خلاقیت موسیقی ۲۰ سوال در دفترچه اختصاصی کنکور هنر مطرح می شود و در سال ۹۸، میانگین درصد داوطلبان در درس خلاقیت موسیقی ۰٫۵ درصد و بالاترین درصد کسب شده ۹۵ درصد بوده است.
به طور کلی می توان سوالاتی که در این درس مطرح می شود را به ۳ دسته ی کلی تقسیم کرد :
- مباحث تئوری موسیقی
- ساز شناسی
- تاریخ موسیقی
جهت تسلط بیشتر در درس خلاقیت موسیقی روی لینک زیر کلیک کنید:
*** خلاقیت موسیقی؛ ویژه کنکور هنر ۱۴۰۳
ضرایب خلاقیت موسیقی در زیرگروه های مختلف در کنکورهنر:
یک | دو | سه | چهار | پنج | |
خلاقیت موسیقی | یک | ۱ | یک | ۱ | ۴ |
مباحث تئوری خلاقیت موسیقی در کنکور هنر:
تست های مربوط به مباحث تئوری خلاقیت موسیقی ، دارای سطح تخصصی تری هستند و پاسخ دادن به این بخش از سوالات، عموما برای کسانی که تجربه ی ساز زدن را داشته اند، راحت تر است. به این دلیل که شاید بتوانند درک عمیق تری نسبت به تعاریف داشته باشند. اما بیان این موضوع به این معنی نیست که کسانی که این تجربه را نداشته اند، باید مباحث تئوری را نادیده بگیرند!
سوالاتی که در بخش تئوری مطرح می شود شامل مباحثی مثل تعاریف اولیه ی صوت، نت شناسی، خطوط حامل و کلید ها، انواع پرده ها و نیم پرده ها، فواصل، هارمونی، گام، و آکورد است. لازمه ی پاسخ دادن به سوالات این بخش، مطالعه ی تعاریف اولیه و سپس آشنایی با نوع سوالات مطرح شده در درس خلاقیت موسیقی است.
کانال تلگرام کاشانه کنکور
بودجه بندی سوالات و روش مطالعه خلاقیت موسیقی :
با مراجعه به بودجه بندی خلاقیت موسیقی و دانستن اینکه چه تعداد سوال در هر بخش طرح شده است، داوطلب خواهد دانست وقت خود را بیشتر روی چه مباحثی از درس خلاقیت موسیقی بگذارد. بخش های تئوری ممکن است برای برخی از کسانی که با ساز و موسیقی میانه ای نداشته اند، سخت و فرّار به نظر برسد. ولی نگران نباشید چراکه با روش مطالعاتی درست، برنامه ریزی و تست زنی منظم و اصولی می توان به سوالات درس خلاقیت موسیقی پاسخ داد.
از بخش سازشناسی که شامل سازشناسی ایرانی و سازشناسی جهانی یا کلاسیک است، هر ساله ۳ یا ۴ سوال مطرح می شود. برای بخش تاریخ موسیقی ایران و جهان نیز منبع مشخصی برای طرح تست وجود ندارد و بهترین راه مطالعه این مبحث استفاده از کتاب های کمک آموزشی است.
افزایش درصد با کلاس های جمع بندی (طرح جامع پوشش مطالب) وکلاس های نکته و تست(آموزش تکنیک ها):
کلاس های جمع بندی : مرور و جمع بندی مباحث پر تکرار و تراز آور مطالب احتمالی طبق تشخیص استاد در کنکورهنر(باز یاد آوری مطالب مهم )
کلاس های نکته وتست : یادگیری تکنیک های تست زنی و افزایش سرعت عمل در کنکورهنر(بسیار این بخش مهم است چراکه تعیین کننده شما نسبت به رقبا هست.)
داوطلبانی که هدفشان رشته های زیرگروه ۵ نیست:
ممکن است داوطلبانی که هدف آنها زیرگروه ۵ نیست. و خواهان رشته های زیرگروه های دیگر هستند، بخش تئوری را به کل نادیده بگیرند و وقت خود را تنها صرف دو مبحث سازشناسی و تاریخ موسیقی بکنند. درحالیکه نباید فراموش کنید که درس خلاقیت موسیقی در بسیاری از سال ها میانگین منفی داشته است! پس توجه داشته باشید که به دلیل میانگین پایین آن، در صورت کسب درصد مناسب می توان رتبه را تا حد زیادی جا به جا کرد.
سازمان سنجش هر ساله برای درس خلاقیت موسیقی کتاب هایی را در منابع کنکور هنر معرفی می کند. اما به علت کافی نبودن بخش تئوری کتاب های معرفی شده، لازم است .داوطلب در کنار مطالعه ی کتاب های درسی به مطالعه ی منابع آزاد نیز بپردازد.
منابع مطالعاتی پیشنهادی برای مطالعه خلاقیت موسیقی:
مطالعهی دقیق منابع کنکور مانند کتابهای درسی رشته موسیقی هنرستان و کتاب “موسیقی” سازمان سنجش در کنار یک کتاب تئوری موسیقی. (مانند کتاب تئوری جامع موسیقی تالیف پرویز منصوری یا مصطفی کمال پورتراب) و همچنین جمعبندی آنها در قالب مطالعهی یک کتاب جامع مباحث کنکوری تسلط شما را براین درس تاحد زیادی بالا میبرد.
کلاس های جمع بندی ونکته وتست کنکورهنر ۱۴۰۰
بدیهی است. که تاثیرگذارترین راه یادگیری مباحث مفهومی موسیقی، تماس مستقیم با آن مانند نواختن یک ساز است. البته شروع به یادگیری یک ساز در سال کنکور به دلیل زمانبر بودن آن توصیه نمیشود. اما میتوانید. با گوش کردن به موسیقی همراه با توجه به نام آهنگساز، تاریخ نگارش و ویژگیهای سازبندی و ساختاری آن تا حد امکان، علاوه بر پدید آوردن لحظاتی لذتبخش در فواصل بین مطالعات خود.به درکی ملموس و عمیق از این درس نایل شوید.
خلاقیت تصویری را چگونه بخوانیم؟
دوران جمع بندی و مرور،مهم ترین بخش مطالعه:
در دوران جمع بندی لازم است که شما روش مطالعه خود را تغییر دهید و حدالامکان سعی کنید،مرحله ی آموزش و یادگیری را حذف کنید و مطالعه مطالب قبلی را بازیابی و مرور کنید،آزمون های در خانه خود را بیشتر کنید و تست زنی را افزایش دهید. و به برطرف کردن نقاط ضعف خود در مطالب قبلی که آنها را یادگرفته اید بپردازید و آنها را تبدیل به نقاط قوت خود کنید و به تکمیل آنها بپردازید.در این دوران باید مباحثی که نقاط قوت شما هستند را تثبیت کنید: شما با مرور مباحثی که قبلا آنها را یادگرفته اید،مرور تست های غلط گذشته خود و نکات و یادداشت برداری های قبلی خود، در واقع به تثبیت این یادگیری ها در ذهن خود می پردازید و از فراموشی آنها جلوگیری می کنید.بهترین راهکار برای جمع بندی و مرور استفاده از کتاب های جمع بندی و جزواتِ همایش ها و نکته وتست هایی است که شرکت می کنید و مرور خلاصه ها و جزوات نیز بخش مهمی را می سازد.