چگونه درک عمومی هنر را بخوانیم؟
بررسی درس درک عمومی هنر در کنکور :
کنکور هنر شامل 7 درس تخصصی است که هر کدام ضرایب متفاوتی دارند. پراهمیت ترین دروس در این گروه آزمایشی دو درس درک عمومی هنر و خلاقیت تصویری و تجسمی با ضریب 4 میباشند البته این به معنای مهم نبودن سایر دروس نیست ولی کسب درصد بالا در این دو درس، رتبه و تراز شما را تا چند هزار نیز بهتر میکند.
از درس درک عمومی هنر 30 سوال در کنکور مطرح میشود و با توجه به اینکه منابع کنکور هنر آزاد است، به همین دلیل لازم است .تا داوطلب برای تسلط بر منابع، روشهای صحیح مطالعه را بداند که در ادامه تعدادی از این روش ها را شرح داده ایم.
ضرایب درک عمومی هنر درزیر گروه های مختلف در کنکورهنر:
زیرگروه یک | زیرگروه دو | زیرگروه سه | زیرگروه چهار | زیرگروه پنج | |
درک عمومی هنر | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
روش صحیح مطالعه درک عمومی هنر:
1.مباحث را حفظ نکنید
درس درک عمومی هنر حجیم است، پس حفظ کردن این حجم از دروس در طولانی مدت شما را خسته میکند و از طرفی در دوران جمع بندی متوجه میشوید که بیشتر مباحثی که حفظ کرده اید، در خاطرتان نیست چرا که یاد نگرفته و مطالبی که حفظ کرده اید به مرور از ذهنتان پاک شده اند. سعی کنید که مطالب را درک کنید و نکات را به صورت تصویری و با مجسم کردن در ذهن خود به یاد بسپارید.
حاشیه نویسی و خلاصه نویسی کتاب بهترین راه حل برای یادگیری مطالب است حتی میتوانید هر آنچه که یاد گرفته اید برای خود یا یگران توضیح دهید .هر مطلبی که از کتابهای کمک آموزشی یاد میگیرید و به نظرتان نکته جدیدی است حتما در کنار صفحات کتاب درسی خود یاددشت کنید تا همیشه مرور داشته باشید.
خلاصه نویسیها و حاشیه نویسیهایی که به مرور در طول سال انجام داده اید، در زمان جمع بندی بسیار به کارتان میآیند و در صرفه جویی زمان نیز به شما کمک میکنند.
2
. کامل یاد بگیرید
نه تنها در درس درک عمومی هنر، بلکه در سایر دروس نیز باید سعی کنید یادگیریتان کامل باشد. منظور از یادگیری کامل این است که علاوه بر واقف شدن به متن کتاب درسی و درسنامههای کتاب کمک آموزشی، حتما تست نیز کار کنید. عده زیادی هستند که با صرف زمان زیادی در یک موضوع خاص، این حس را دارند که تمام جزئیات آن مبحث را متوجه شده اند اما با شرکت در آزمونهای آزمایشی تازه متوجه میشوند که چقدر پاسخ نزده و غلط دارند و دلیل این موضوع در عدم تست زنی یا ندانستن روشهای تست زنی درست است.
توجه داشته باشید که تستهایی که غلط پاسخ میدهید، ریشه در آموزش ناقص شما دارد چرا که اگر بر یک مبحث با تمام جزئیات آن احاطه داشته باشید، امکان غلط حل کردن تست وجود ندارد. پس سعی کنید با حل تستهای متنوع، تلههای تستی و تکنیکهای منحصر به فرد حل هر سوال را بشناسید.
بودجه بندی کنکور هنر سال گذشته را دروس مختلف بررسی کنید تا با مهم ترین و تست خیر ترین بخش ها آشنا شوید. سه مبحث تاریخ هنر در جهان، سیر هنر در تاریخ و آشنایی با مکاتب نقاشی با داشتن 2 الی 4 تست ثابت در هر سال، مباحث مهم درک عمومی هنر محسوب میشوند.
کانال تلگرام کاشانه کنکور
3
.مطالعه مبحث به مبحث
به جای اینکه کتابهای درسی را فصل به فصل بخوانید، سعی کنید که مطالعه مبحثی داشته باشید. مثلا اگر رنسانس در سیر تاریخ هنر 2 را مطالعه میکنید، همین مبحث را در تاریخ هنر جهان نیز بررسی کنید. این روش مطالعه باعث میشود که تمام جزئیات یک مبحث خاص را همزمان یاد بگیرید. از طرفی مبحثی خواندن مزیتی که دارد، صرفه جویی در زمان است از این جهت در زمان شما صرفه جویی میشود که دیگر نیازی به برگشتن در مطالعات قبلی خود و یادآوری دوباره مطالب را ندارید.
4.توجه به تصاویر کتاب درسی
2 الی 4 تست ثابت درک عمومی هنر در کنکور سراسری مربوط به تصاویر کتاب درسی است بنابراین از بررسی تمام تصاویر و ویژگی بناها و آثار موجود در کتاب غافل نشوید. نحوه طراحی تست از تصاویر ممکن است به صورت مستقیم با اشاره به یک تصویر مطرح شود و یا به صورت غیرمستقیم و ترکیب کردن با سایر مباحث کتاب درسی طراحی شود. پس سعی کنید تمام مباحثی که در ارتباط با یک تصویر خاص هستند را نیز بررسی کنید تا قادر به حل سوالات ترکیبی نیز باشید.
5.منابع کمک آموزشی
یکی از روشهای کسب موفقیت در کنکورسراسری، رسیدن به تسلط در دروس مختلف است. دروس کنکور هنر به دو دسته تقسیم میشوند. دروسی که داوطلبان از میزان پاسخدهی بالایی در آنها برخوردارند و دروسی که داوطلبان درصد کمی در آنها کسب میکنند. این یعنی شما برای موفقیت باید سعی کنید بر همه دروس مسلط باشید.
یکی از شیوههای کسب تسلط بر مباحث درسی استفاده از منابه مطالعاتی مناسب است. در کنار مطالعه کتاب درسی میتوانید از منابع کمک آموزشی که در ادامه معرفی می شوند نیز استفاده کنید :
- تاریخ هنر (گامبریج)
- هنر در گذر زمان (هلن گاردنر)
- تاریخ هنر (پرویز مرزبان)
- کتاب دایره المعارف هنر رویین پاکباز
منابع کنکور هنر و کتاب های کمک درسی دیگر لازم برای دروس دیگر
توصیه ها ونکات مهم استاد احمد رستمعلی در مورد درک عمومی هنر:
این توصیه ها به شرکت کنندگان آزمون های میدیا در دفترچه بودجه بندی آزمون اعلام شده است به این نکات کاملا توجه کنید:
چگونه درک عمومی را بخوانیم ؟
قبل از کنکور سراسری ۹۸ ،درک عمومی هنر به طور معمول شامل ۷۰ درصد تاریخ هنر و سی درصد اطلاعات عمومی بود، بعد از تغییر نظام آموزشی ،به ویژه در کنکور ۹۹ تغییراتی در پراکندگی سوال های این درس به وجود آمد .
کتاب های سیر هنر ۱ و ۲ و میراث فرهنگی حذف شد و تعداد سوال های اطلاعات عمومی هنر با توجه به اضافه شدن رشته فتو گرافیک و انیمیشن بیشتر شد .
یعنی اگر شما صرفاً در بخشهای نظیر تاریخ هنر که به صورت سنتی در این سر فصل بیشتر شناخته شده اند سرمایه گذاری کنید ،ممکن است حدود ۳۵ تا ۴۵ درصد سوال ها را از دست بدهید. سوالاتی که تحت این عنوان طراحی می شوند مجموعه گستردهای از خوشنویسی، عکاسی ،تئاتر ،سینما ،انیمیشن ،موسیقی چاپ و صنایع دستی و… را در بر میگیرد. اینکه توزیع سوالات میان این مباحث بر اساس چه الگویی است، مشخص نیست.همیشه درصد فراوانی آن در کنکورهای سالهای قبل متغیر بوده است.
نکته مهم آنکه درک عمومی هنر پرقابت ترین و سرنوشت سازترین درس کارنامه کنکور سراسری است .اگر به فکر درصد های بالا هستید ،خوشنویسی ،نمایش، سینما، انیمیشن، عکاسی ،موسیقی ،صنایع دستی و ..را فراموش نکنید .
نکته ی دیگر آنکه مبحث تاریخ اساساً موضوعی قرار است. در نتیجه ممکن است در یادگیری آن کمی به دردسر بیفتید.پیشنهاد میکنم به طور کامل سیستم مطالعه ای را که در سالهای گذشته در مدرسه آموخته اید فراموش کنید.اینجا دیگر نمی توانید با یک شب زیر و رو کردن کتاب و کسب نمره بین ۱۰ تا ۲۰ موفق شوید .
امسال مجبور خواهید بود چیزهایی را با الگوی پژوهشی مطالعه کنید. آنچه در بخش زیر گفته می شود به بررسی برخی از این بایدها و نبایدها میپردازد:
نباید از خود انتظار داشته باشید در یک زمان کوتاه مثلاً دو ساعت همه آنچه را که خوانده اید از حفظ شوید، شما باید چند بار تا روز کنکور آن را مطالعه کنید .بنابراین دوره کردن را از اهداف برنامهریزی خود برای این درس قرار دهید .
فرض کنید قرار است یک کتاب ۵۰ صفحه ای را در طول سه هفته بخوانید و برای مطالعه آن حداکثر ۶ ساعت در نظر گرفته اید شما ممکن است کتاب باز کنید و به شیوه سنتی شروع کنید به حفظ کردن جملات و تکرار آن ها و در نهایت دو ساعت شروع آن ۶ ساعت را خرج کرده مثلاً ۱۰ را نیز به گمان خود کاملاً یاد بگیرید .
اما مسئله اینجاست که بعد از پایان این مطالعه شما باید درس های متعدد دیگری از ادبیات و عربی گرفته تا خلاقیت تصویری و نمایشی و..را نیز بخوانید .آیا فکر میکنید در زمان بعدی که به سراغ آن کتاب می روید، هنوز در 10 صفحه را کاملا به یاد دارید؟
احتمالش بسیار کم است حالا شما یک سوم زمان خود را از دست داده اید و تنها یک پنجم از مبحث خوانده اید، که آن هم از برکت آن مطالعه دارای اشکال( با روش مطالعه مدرسهای )با گذشت روزها آن مطلب اولیه نیز کمرنگ تر می شود .
درک عمومی هنر را چگونه بخوانیم؟
چه روشی درست است ؟
شما می توانید به جای اینکه در یک بازه زمانی بزرگ حجم کوچکی از مطالب را بخوانید بازه زمانی خود را کوچکتر و حجم مطالب خوانده شده را افزایش دهید و تعداد دفعات را که در طول این مدت به آن مبحث اختصاص میدهید بیشتر کنید تا موجود بیشتری داشته باشید.
باید از وسواسهای بیهوده پرهیز کنید. مثل قفل کردن روی یک مطلب و تکرار ۵۰۰ باره آن تا مگر فرجی شود و یا تلقین مطالبی مثل (چرا هیچ کدام از موضوعاتی که تو صفحه قبل خوندم یادم نیست یا وای چرا هر چی می خونم نمی فهمم؟)
باید از این موضوع بگذارید و به جای آن تمرکز و دقت خود را بالا ببرید سعی کنیم و مطالبی که به نظرتان مهم است را مشخص کنید و در بازههای زمانی بعدی برای آنچه مشخص کرده اید به صورت نموداری خلاصه کنید و در برگه های مجزا بنویسید و در نهایت مرور را تنها از روی نمودار هایی که به دست خودتان ساخته اید انجام دهید صرفا برای یادگیری تصاویر به کتاب مراجعه کنید. در این حالت توان ذهن خود را بالا برد و مغز راخسته نمیکنید و با مرور در فواصل زمانی کوتاهتر به تثبیت آن مطالب در حافظه تان کمک شایانی میکنید.
درک عمومی هنر:
* 1 )دایرهالمعارف هنر _ روئین پاکباز _ انتشارات فرهنگ معاصر
* 2 )مجموعه تست های تاریخ هنر ایران و جهان – احمد رستم علی – کارنامه کتاب
* 3 )3000 تست (خواص مواد عنوان کلی)مریم افسری _ انتشارات راه اندیشه
* 4 )خط در گرافیک _ افسانه نسل شریف _ راه اندیشه
* 5 )دانش فنی تخصصی رشته پویانمایی – آموزش و پرورش
* 6 )آشنایی با هنر های تجسمی – آموزش و پرورش
* 7 )آشنایی با مکاتب نقاشی- آموزش و پرورش
* 8 )کارگاه نقوش سنتی- آموزش و پرورش
* 9 )دانش فنی تخصصی – مع اری داخلی – آموزش و پرورش
* 10 )دانش فنی پایه- پویا نمایی – آموزش و پرورش
* 11 )مج ونه کتب های هنرستانی رشته انی یشن و فتو گرافیک
12 )کارگاه نگارگری – آموزش و پرورش
13 )تاریخ هنر ه ارنست گامبریچ (جهت مطالعه بیشتر)
14 )هنر مدرا ه نوربرت لینتن (جهت مطالعه بیشتر)
(*)این علامت نشانه ی وجود اهمیت بیشتر در کنکور سراسری است.
خلاقیت تصویری را چگونه بخوانیم؟